Rozstrzygnięcie
KONKURSU KULINARNEGO „Regionalny przepis”
W dniu 13 listopada 2020r. w Biurze Lokalnej Grupy Działania „ZIEMIA PRZEMYSKA” przeprowadzono ocenę zgłoszeń do KONKURSU KULINARNEGO – regionalny przepis współfinansowany w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" PROW 2014-2020.
Wzięło w nim udział 9 uczestników.
Głównym celem konkursu była aktywizacja i integracja członków społeczności lokalnej oraz promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego i tradycji związanych ze regionalnymi przepisami.
Komisja w składzie: Piotr Worosz – przewodniczący, Marzena Igras oraz Agata Lalik po dokonaniu analizy zgłoszeń uwzględniając kryteria zawarte w karcie ocen postanowiła:
W kategorii I – przystawki – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Krasiczynie za Chleb pszenno – żytni z ziarnami.
W kategorii II – dania główne – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowni za Pierochy.
W kategorii III – ciasta i desery – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Gminnego Centrum Kulturalne w Stubnie za ciasto z jeżyną.
W kategorii IV – przetwory - przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Stowarzyszenia AKTYWNI RAZEM Zadąbrowie za kolorowy warzywniak.
Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy za udział.
W związku z obecną sytuacja epidemiologiczną rozdanie nagród po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z laureatami odbędzie się z każdym indywidualnie.