foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Logowanie

Zmień język

Licznik odwiedzin

57391

Aktualna data

strona projektu

BABKA Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z BIAŁĄ KAPUSTĄ

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Biała kiełbasa
  • Plastry boczku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jaja, pietruszkę, koper, majeranek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć podsmażoną białą kiełbasę na to resztę masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 60 minut.

AUTOR: Stowarzyszenie im. Ks. J. Twardowskiego działające na rzecz rozwoju Hermanowic

Do pobrania

 

strona projektu

SERNIK Z KRATKĄ

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • ½ szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

 

Ser:

  • 2 kg sera białego
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • Budyń śmietankowy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bakalie według uznania

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy, ¼ odkładamy, pozostałą część wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem następnie dodajemy ser cały czas ucierając, następnie dodać budyń i proszek do pieczenia, na koniec pianę z białek delikatnie mieszając. Masę serową wylać na ciasto, z pozostałego ciasta zrobić kratkę. Piec 1 godz. 30 min. w 180 oC

Do pobrania

 

strona projektu

 Tort z ajerkoniakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj,
  • 140 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 75 g migdałów zmielonych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

  • 9 łyżeczek żelatyny,
  • 100g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • ¼ l likieru adwokat,
  • 500 ml śmietanki 30 %,
  • 3 jaja,
  • 2 opakowania rurek waflowych,
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Piec w 200 oC przez 30 min. Ostudzić.

Masa: Żelatynę rozpuścić. Masło z cukrami utrzeć na puszystą masę, 3 zółtka wymieszkać z adwokatem (odłożyć 2 łyżki likieru) i stopniowo dodawać do masy. Dodawać powoli żelatynę, ucierać do momentu tężenia. W tym czasie ubić śmietanę (można dodać śmietan-fix), ¼ ubitej śmietany odłożyć do ozdobienia. Następnie ubić 3 białka na sztywno i wymieszać powoli z masą. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę następnie skropić pozostałym likierem i ozdobić śmietanką według uznania. Obłożyć rurkami. Wstawić do lodówki na 4 – 5  godzin.

Autor przepisu: Dorota Becker

Do pobrania

 

strona projektu

 

TORT CZEKOLADOWY

Składniki:

Ciasto ciemne:

  • 7 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 6  łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto jasne:

  • 5 białek,
  • 25 dag orzechów włoskich,
  • 23 dag cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • ½ l mleka,
  • 20 dag cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 żółtek,
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii,
  • Kostka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem Na sztywną pianę, dodać żółtka. Następnie kakao
i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.

Ciasto jasne: Białka ubić z cukrem na koniec dodać zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.

Krem: Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkami, mąką i kakao. Pozostałą część mleka zagotować  cukrem i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.

Ciemne ciasto przekroić na pół, przekładać: ciemne, krem, jasne, krem, ciemne. Polać polewą i przyozdobić według uznania.

Autor przepisu: Helena Pieniądz

Do pobrania

 

strona projektu

PASCHA CARSKA

Składniki:

  • ½  kg sera tłustego 3 razy mielonego

 (jak jest mokry odcisnąć w gazie)

  • 4 żółtka gotowanych,
  • 25 dag masła,                                                       .
  • 15 dag cukru pudru,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,                         
  • 10 dag płatków migdałów,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Olejek waniliowy,
  • Do dekoracji czekolada, bakalie

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, cukier waniliowy, olejek. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać czekoladę roztopioną lub startą, do drugiej bakalie, formować paschę układać warstwami masę – ciemna jasna na końcu  przyozdobić wiórkami bakaliami według uznania.

Do pobrania

 

strona projektu

 MAZUREK PRZEKŁADANY Z MASĄ GRYSIKOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • ½  szklanki cukry kryształu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany,

 

Krem:

  • ½ l mleka,
  • Kostka masła,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Cukier waniliowy

Polewa:

  • Bakalie,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą piec w temp. 180 oC na złoty kolor.

Krem: z mleka, kaszy, cukru waniliowego i żółtek ugotować masę, ostudzić i utrzeć z kostką masła. Ciasto przekładać warstwą dowolnych powideł i warstwą masy.

Polewa: Roztopić masło, dodać miód, cukier i bakalie, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą wyłożyć na wierzch ciasta.

 Autor przepisu: Wiśniowska Marta

Do pobrania

 

strona projektu

 

ŻUR WIELKANOCNY

Składniki:

  • 25 dag mąki połowa pszennej połowa żytniej
  • 1 ½ l wody przegotowanej
  • 3-4 ząbki czosnku                                           
  • 1 kromka żytniego chleba

                                                                                         

 

 

Sposób przygotowania:

Kwaszenie żuru                                                    

Do mąki wlać ciepłą wodę, dobrze wymieszać dodać czosnek, przelać do słoika, przykryć kromką chleba i nakryć gazą pozostawić na 3-4 dni do ukiszenia.

3 l rosołu (może być z wędzonki)  lub wywaru jarzynowego, dodać żur, zagotować, dodać chrzan, jajka, wędlinę doprawić do smaku, zabielić 2-3 łyżkami śmietany.

Do pobrania

 

strona projektu

 KRÓLIK DUSZONY W SOSIE Z KROKIECIKAMI I SMAŻONĄ CYKORIĄ

Składniki:

Królik:

  • 1 tuszka królika,
  • 5 szalotek,
  • 10 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cytryny,
  • 1 szklanka piwa,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 – 4 łyżki masła,
  • Przyprawy
  • Zielona pietruszka

Krokieciki:

  • 60 dag ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • 20 g masła,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 ½ łyżki mleka

Cykoria:

  • 2 cykorie,
  • Masło,
  • Wegeta,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki śmietany 18%

Gruszka:

  • Gruszka z syropu,
  • Żurawina

Sposób przygotowania:

Królik: mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje, następnie skropić sokiem z wyciśniętej cytryny
i natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor i przełożyć do brytfanki. Całe cebule i marchewkę pokrojoną w grube plastry zeszklić na tłuszczu i przełożyć do mięsa. Do tej samej patelni wlać szklankę wody i zagotowany wywar przelać do brytfanki. Dodać pokrojone pieczarki, pietruszkę, czosnek, przyprawy i zalać ½ l wody. Dusić od przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 h następnie dodać piwo i dusić dalej przez około 1 h. Gdy będzie miękkie wyjąć z brytfanny a powstały sos zagęścić śmietaną z mąką (sos można przecedzić). Ponownie włożyć mięso, przed podaniem posypać natką pietruszki.

Krokieciki: Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, dodać gałkę muszkatołową, jaja, mleko i powoli razem wymieszać. Włożyć do rękawa i wyciskać piramidki na blasze. Piec w 200 oC przez 15 minut -  na złoty kolor.

Cykoria: Umyć, przekroić, wyciąć kaczan i smażyć na wolnym ogniu na rozgrzanym maśle z obu stron pod przykryciem, przyprawić wegetą i pieprzem, na koniec dodać śmietanę.

Gruszka: Nadziać gniazdo gruszki żurawiną.

Autor przepisu: Dorota Becker

Do pobrania

 

strona projektu

 

KARKÓWKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ I ANANASEM

 Składniki:

  • 1,2 kg karkówki,
  • puszka ananasów,
  • 70 dag kapusty kiszonej,
  • kolendra,
  • czosnek,
  • sól,
  • smalec.

 

Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy w plastry marynujemy w czosnku i  przyprawach przez noc. Następnie lekko obsmażamy na smalcu z obu stron. Układamy w naczyniu  kapustę, karkówkę, pokrojonego ananasa, zalewamy syropem z puszki. Przykrywamy i dusimy około 1 godz. 30 min.

Autor przepisu: Małgorzata Mazur

Do pobrania