foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

ROLADA MIĘSNA Z JAJKIEM OTULONA BOCZKIEM

Składniki:

  • 80 dag mięsa wieprzowego,
  • 7 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 2 łyżeczki Wegety ,
  • 20 dag boczku cienkie plasterki,
  • 1 łyżeczka oleju.

 

Sposób przygotowania:

Do głębokiej miski dać mielone mięso, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Na stole rozłożyć płat foli aluminiowej, delikatnie posmarować olejem, wyłożyć masę mięsną i  uformować prostokąt na grubość palca. Na środku układać jajka jedno za drugim, uformować roladę przekładając mięso wokół jajek. Gotową roladę obłożyć plastrami boczku. Całość razem z folią delikatnie przełożyć do prostokątnej foremki, przykryć folią i ponacinać w kilku miejscach. Piec 40 minut w 1800 po tym czasie zdjąć folię i zapiec jeszcze 10-15 minut  do zrumienienia się boczku.

Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Kniażycach

Do pobrania