foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

 

TORT CZEKOLADOWY

Składniki:

Ciasto ciemne:

  • 7 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 6  łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto jasne:

  • 5 białek,
  • 25 dag orzechów włoskich,
  • 23 dag cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • ½ l mleka,
  • 20 dag cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 żółtek,
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii,
  • Kostka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem Na sztywną pianę, dodać żółtka. Następnie kakao
i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.

Ciasto jasne: Białka ubić z cukrem na koniec dodać zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.

Krem: Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkami, mąką i kakao. Pozostałą część mleka zagotować  cukrem i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.

Ciemne ciasto przekroić na pół, przekładać: ciemne, krem, jasne, krem, ciemne. Polać polewą i przyozdobić według uznania.

Autor przepisu: Helena Pieniądz

Do pobrania