Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

logotypy

WZC 03.10.2016

 Festyn w Medyce

Przedsięwzięcie było współfinansowane w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” PROW 2014-2020.

 

Dnia 18 lipca 2021r. na placu przy Pałacyku w Medyce odbyła się impreza pn.: Festyn.

Mimo początkowych obaw organizatorów, pogoda dopisała. Festyn cieszył się dużym zainteresowaniem lokalnej społeczności, a wspólnie spędzony czas umilała muzyka Orkiestry Detej z Medyki, zespołem IMPULS, kapeli z Gniewczyny oraz zespołem MAGIC. Natomiast dla dzieci czas zorganizował „Bazyl

Lokalna Grupa Działania "ZIEMIA PRZEMYSKA" wzięła czynny udział w imprezie promując swoje działania mające na celu pobudzenie lokalnej społeczności do działania.

 

 GALERIA

WZC 03.10.2016

Rozstrzygnięcie 

KONKURSU KULINARNEGO „Regionalny przepis”

   W dniu 13 listopada 2020r. w Biurze Lokalnej Grupy Działania „ZIEMIA PRZEMYSKA” przeprowadzono ocenę zgłoszeń do KONKURSU KULINARNEGO – regionalny przepis współfinansowany w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" PROW 2014-2020.  

Wzięło w nim udział 9 uczestników.

  1. Stowarzyszenie AKTYWNI RAZEM Zadąbrowie,
  2. Koło Gospodyń Wiejskich w Krasiczynie,
  3. ADSUM Stowarzyszenie Mieszkańców oraz Sympatyków Ostrowa i Ziemi Przemyskiej,
  4. Koło Gospodyń Wiejskich w Łętowni,
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Ale Babki w Stubnie,
  6. Gminne Centrum Kulturalne w Stubnie,
  7. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Kniażyc,
  8. Elżbieta Kądziołka,
  9. Magdalena Obłoza.

Głównym celem konkursu była aktywizacja i integracja członków społeczności lokalnej oraz promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego i tradycji związanych ze regionalnymi przepisami.

Komisja w składzie: Piotr Worosz – przewodniczący, Marzena Igras oraz Agata Lalik po dokonaniu analizy zgłoszeń uwzględniając kryteria zawarte w karcie ocen postanowiła:

W kategorii I – przystawki – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Krasiczynie za Chleb pszenno – żytni z ziarnami.

W kategorii II – dania główne – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowni za Pierochy.

W kategorii III – ciasta i desery – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Gminnego Centrum Kulturalne w Stubnie za ciasto z jeżyną.

W kategorii IV – przetwory - przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Stowarzyszenia AKTYWNI RAZEM Zadąbrowie za kolorowy warzywniak.

Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy za udział.

W związku z obecną sytuacja epidemiologiczną rozdanie nagród po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z laureatami odbędzie się z każdym indywidualnie.

 

GALERIA NAGRODZONYCH PRZEPISÓW

WZC 03.10.2016

Warsztaty krawieckie – szycie mundurów

 

 Orły, lipiec - październik 2020 roku

         Lokalna Grupa Działania  „ZIEMIA PRZEMYSKA” wraz ze Stowarzyszeniem Seniorów „TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ” zorganizowała krawieckie – szycie mundurów.

Przedsięwzięcie współfinansowane było w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”  PROW 2014-2020.

W warsztatach uczestniczyło 21 mieszkańców gminy Orły (w tym 19 z grupy defaworyzowanej). Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, co wpłynęło na wzrost aktywizacji i integracji członków lokalnej społeczności.

Warsztaty miały na celu wzbudzenie chęci do wspólnych działań i rozwijania zainteresowań.

GALERIAGALERIA

    WZC 03.10.2016

     

     

            W wyniku realizacji przedsięwzięcia ze środków PROW 2014-2020 Stowarzyszenie Seniorów „TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ”  otrzymało wsparcie w postaci Furażerek, które zostaną wykorzystane podczas organizacji imprez i uroczystości kulturalnych na terenie Gminy Orły.

    Celem zakupu jest aktywizacja i integracja członków lokalnej społeczności oraz kultywowanie lokalnych tradycji i zwyczajów poprzez organizację różnego rodzaju imprez z wykorzystaniem zakupionych furażerek.

     

    GALERIAGALERIA

      WZC 03.10.2016

      Warsztaty kulinarne „Dary natury ukryte w słoikach – przetwory „

       

       Kniażyce 4-5 wrzesnia 2020 roku

              W dniach 4-5.09.2020 r. Lokalna Grupa Działania  „ZIEMIA PRZEMYSKA” wraz ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Kniażyc zorganizowała warsztaty kulinarne „Dary natury ukryte w słoikach – przetwory „

      Przedsięwzięcie współfinansowane było w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”  PROW 2014-2020.

      W warsztatach uczestniczyło 18 mieszkańców gminy Fredropol (w tym 7 z grupy defaworyzowanej). Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, co wpłynęło na wzrost aktywizacji i integracji członków lokalnej społeczności.

      Warsztaty miały na celu wzbudzenie chęci do wspólnych działań i rozwijania zainteresowań kulinarnych.

      GALERIAGALERIA

        I. ULOTKA PRZÓD

        warsztaty kulinarne

        „ Kulinarne fantazje”

        W dniach 27-29 sierpnia roku w Stubnie Lokalna Grupa Działania "ZIEMIA PRZEMYSKA" wraz z Gminna Placówka Kultury w Stubnie oraz Gmina Stubno zorganizowała Warsztaty kulinarne „Kulinarne fantazje” współfinansowane w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" PROW 2014-2020. W warsztatach uczestniczyło 15 mieszkańców Gminy Stubno /w tym 15 osób z grupy defaworyzowanej/, którzy z ogromnym zaangażowaniem uczestniczyli w warsztatach z nadzieja na zdobycie nowych doświadczeń w poszukiwaniu pracy Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem i wpłynęły na wzrost integracji i aktywizację członków lokalnej społeczności.

        W celu zbadania satysfakcji z udziału w warsztatach wśród 15 uczestników została przeprowadzona ankieta, w której 15 osób (w tym  z grupy defaworyzowanej) zadeklarowało wzrost poziomu umiejętności w szczególności w kontekście uwarunkowań rynku pracy

         

        GALERIA

         

        WZC 03.10.2016

         

         

        W wyniku realizacji przedsięwzięcia ze środków PROW 2014-2020 „Zakup chust dla Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich w Kuźminie” otrzymało wsparcie w postaci Chust z nadrukiem ludowym, które zostaną wykorzystane podczas organizacji imprez i uroczystości kulturalnych na terenie Gminy Bircza.

        Celem zakupu jest aktywizacja i integracja członków lokalnej społeczności oraz kultywowanie lokalnych tradycji i zwyczajów poprzez organizację różnego rodzaju imprez z wykorzystaniem zakupionych chust z nadrukiem ludowym, które będą idealnym wypełnieniem posadzanych stroi.

         

        GALERIAGALERIA

          WZC 03.10.2016

           

          W wyniku realizacji przedsięwzięcia ze środków PROW 2014-2020 „Zakup chust dla GOK w Żurawicy” otrzymało wsparcie w postaci Chust z nadrukiem ludowym, które zostaną wykorzystane podczas organizacji imprez i uroczystości kulturalnych na terenie Gminy Żurawica.

          Celem zakupu jest aktywizacja i integracja członków lokalnej społeczności oraz kultywowanie lokalnych tradycji i zwyczajów poprzez organizację różnego rodzaju imprez z wykorzystaniem zakupionych chust z nadrukiem ludowym, które będą idealnym wypełnieniem posadzanych stroi.

          GALERIAGALERIA

            I. ULOTKA PRZÓD Gminna Placówka Kultury w Stubnie

            we współpracy z

            Gminą Stubno oraz Lokalna Grupa Działania

            ZAPRASZA

             Wszystkich mieszkańców Gminy Stubno

            z grupy defaworyzowanej (osoby bezrobotne nieaktywne zawodowo)

            warsztaty kulinarne

            „ Potrawy mięsne”

            W dniach 27-28 sierpnia 2020 r.

            od godz.13.00 Świetlica przy OSP w Stubnie

             

            Zapisy w bibliotece w  Stubnie do 26.08.2020r. Liczba miejsc ograniczona.