Ułatwienia dostępu
Festyn w Medyce
Przedsięwzięcie było współfinansowane w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” PROW 2014-2020.
Dnia 18 lipca 2021r. na placu przy Pałacyku w Medyce odbyła się impreza pn.: Festyn.
Mimo początkowych obaw organizatorów, pogoda dopisała. Festyn cieszył się dużym zainteresowaniem lokalnej społeczności, a wspólnie spędzony czas umilała muzyka Orkiestry Detej z Medyki, zespołem IMPULS, kapeli z Gniewczyny oraz zespołem MAGIC. Natomiast dla dzieci czas zorganizował „Bazyl
Lokalna Grupa Działania "ZIEMIA PRZEMYSKA" wzięła czynny udział w imprezie promując swoje działania mające na celu pobudzenie lokalnej społeczności do działania.
Rozstrzygnięcie
KONKURSU KULINARNEGO „Regionalny przepis”
W dniu 13 listopada 2020r. w Biurze Lokalnej Grupy Działania „ZIEMIA PRZEMYSKA” przeprowadzono ocenę zgłoszeń do KONKURSU KULINARNEGO – regionalny przepis współfinansowany w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" PROW 2014-2020.
Wzięło w nim udział 9 uczestników.
Głównym celem konkursu była aktywizacja i integracja członków społeczności lokalnej oraz promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego i tradycji związanych ze regionalnymi przepisami.
Komisja w składzie: Piotr Worosz – przewodniczący, Marzena Igras oraz Agata Lalik po dokonaniu analizy zgłoszeń uwzględniając kryteria zawarte w karcie ocen postanowiła:
W kategorii I – przystawki – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Krasiczynie za Chleb pszenno – żytni z ziarnami.
W kategorii II – dania główne – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowni za Pierochy.
W kategorii III – ciasta i desery – przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Gminnego Centrum Kulturalne w Stubnie za ciasto z jeżyną.
W kategorii IV – przetwory - przyznać wyróżnienie i nagrodę rzeczową dla Stowarzyszenia AKTYWNI RAZEM Zadąbrowie za kolorowy warzywniak.
Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy za udział.
W związku z obecną sytuacja epidemiologiczną rozdanie nagród po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z laureatami odbędzie się z każdym indywidualnie.
Warsztaty krawieckie – szycie mundurów
Orły, lipiec - październik 2020 roku
Lokalna Grupa Działania „ZIEMIA PRZEMYSKA” wraz ze Stowarzyszeniem Seniorów „TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ” zorganizowała krawieckie – szycie mundurów.
Przedsięwzięcie współfinansowane było w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” PROW 2014-2020.
W warsztatach uczestniczyło 21 mieszkańców gminy Orły (w tym 19 z grupy defaworyzowanej). Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, co wpłynęło na wzrost aktywizacji i integracji członków lokalnej społeczności.
Warsztaty miały na celu wzbudzenie chęci do wspólnych działań i rozwijania zainteresowań.
W wyniku realizacji przedsięwzięcia ze środków PROW 2014-2020 Stowarzyszenie Seniorów „TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ” otrzymało wsparcie w postaci Furażerek, które zostaną wykorzystane podczas organizacji imprez i uroczystości kulturalnych na terenie Gminy Orły.
Celem zakupu jest aktywizacja i integracja członków lokalnej społeczności oraz kultywowanie lokalnych tradycji i zwyczajów poprzez organizację różnego rodzaju imprez z wykorzystaniem zakupionych furażerek.
Warsztaty kulinarne „Dary natury ukryte w słoikach – przetwory „
Kniażyce 4-5 wrzesnia 2020 roku
W dniach 4-5.09.2020 r. Lokalna Grupa Działania „ZIEMIA PRZEMYSKA” wraz ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Kniażyc zorganizowała warsztaty kulinarne „Dary natury ukryte w słoikach – przetwory „
Przedsięwzięcie współfinansowane było w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” PROW 2014-2020.
W warsztatach uczestniczyło 18 mieszkańców gminy Fredropol (w tym 7 z grupy defaworyzowanej). Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, co wpłynęło na wzrost aktywizacji i integracji członków lokalnej społeczności.
Warsztaty miały na celu wzbudzenie chęci do wspólnych działań i rozwijania zainteresowań kulinarnych.
warsztaty kulinarne
„ Kulinarne fantazje”
W dniach 27-29 sierpnia roku w Stubnie Lokalna Grupa Działania "ZIEMIA PRZEMYSKA" wraz z Gminna Placówka Kultury w Stubnie oraz Gmina Stubno zorganizowała Warsztaty kulinarne „Kulinarne fantazje” współfinansowane w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" PROW 2014-2020. W warsztatach uczestniczyło 15 mieszkańców Gminy Stubno /w tym 15 osób z grupy defaworyzowanej/, którzy z ogromnym zaangażowaniem uczestniczyli w warsztatach z nadzieja na zdobycie nowych doświadczeń w poszukiwaniu pracy Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem i wpłynęły na wzrost integracji i aktywizację członków lokalnej społeczności.
W celu zbadania satysfakcji z udziału w warsztatach wśród 15 uczestników została przeprowadzona ankieta, w której 15 osób (w tym z grupy defaworyzowanej) zadeklarowało wzrost poziomu umiejętności w szczególności w kontekście uwarunkowań rynku pracy
W wyniku realizacji przedsięwzięcia ze środków PROW 2014-2020 „Zakup chust dla Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich w Kuźminie” otrzymało wsparcie w postaci Chust z nadrukiem ludowym, które zostaną wykorzystane podczas organizacji imprez i uroczystości kulturalnych na terenie Gminy Bircza.
Celem zakupu jest aktywizacja i integracja członków lokalnej społeczności oraz kultywowanie lokalnych tradycji i zwyczajów poprzez organizację różnego rodzaju imprez z wykorzystaniem zakupionych chust z nadrukiem ludowym, które będą idealnym wypełnieniem posadzanych stroi.
W wyniku realizacji przedsięwzięcia ze środków PROW 2014-2020 „Zakup chust dla GOK w Żurawicy” otrzymało wsparcie w postaci Chust z nadrukiem ludowym, które zostaną wykorzystane podczas organizacji imprez i uroczystości kulturalnych na terenie Gminy Żurawica.
Celem zakupu jest aktywizacja i integracja członków lokalnej społeczności oraz kultywowanie lokalnych tradycji i zwyczajów poprzez organizację różnego rodzaju imprez z wykorzystaniem zakupionych chust z nadrukiem ludowym, które będą idealnym wypełnieniem posadzanych stroi.
Gminna Placówka Kultury w Stubnie
we współpracy z
Gminą Stubno oraz Lokalna Grupa Działania
ZAPRASZA
Wszystkich mieszkańców Gminy Stubno
z grupy defaworyzowanej (osoby bezrobotne nieaktywne zawodowo)
warsztaty kulinarne
„ Potrawy mięsne”
W dniach 27-28 sierpnia 2020 r.
od godz.13.00 Świetlica przy OSP w Stubnie
Zapisy w bibliotece w Stubnie do 26.08.2020r. Liczba miejsc ograniczona.